0
0.00
0
Πού χρησιμεύουν οι βιταμίνες;

Παιδικές βιταμίνες για το ανοσοποιητικό

1. Βιταμίνη D για παιδιά

H Βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία και τη σωστή ανάπτυξη οστών και μυών. Βοηθάει στην βέλτιστη απορρόφηση του ασβεστίου και των φωσφορικών αλάτων από τα τρόφιμα, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ανθεκτικότερων οστών. 

Μόνο λίγα τρόφιμα περιέχουν φυσικά βιταμίνη D και είναι δύσκολο να ληφθεί αρκετή ποσότητα μόνο από την τροφή. Oι περισσότεροι λαμβάνουν μόνο το ένα τέταρτο περίπου (ή ακόμα λιγότερο) των αναγκών τους σε βιταμίνη D από τα τρόφιμα, ενώ παράγεται κυρίως στο δέρμα όταν εκτίθεται στον ήλιο

Επιρρεπείς σε έλλειψη βιταμίνης D:

  • Παιδιά με πολύ σκούρο δέρμα
  • Παιδιά που το δέρμα τους σπάνια εκτίθεται στον ήλιο 
  • Μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα
  • Μωρά που θηλάζουν και έχουν έναν ή περισσότερους από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου. Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα μωρά, αλλά δεν περιέχει πολλή βιταμίνη D. Ένα μωρό θα πάρει την αρχική του αποθήκη βιταμίνης D από τη μητέρα του. Έτσι, κάποια κινδυνεύουν από ανεπάρκεια, εάν η μητέρα τους έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ή/και εάν έχουν σκούρο δέρμα.
  • Παιδιά με παθήσεις, οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά και ελέγχει τη βιταμίνη D, όπως ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, προβλήματα απορρόφησης τροφής (π.χ. κοιλιοκάκη, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου).

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης D είναι 400 διεθνείς μονάδες (IU) για παιδιά ηλικίας έως 12 μηνών και 600 IU για άτομα ηλικίας 1 έως 18 ετών.

Όλα τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών μπορούν να πάρουν σταγόνες βιταμίνης D από τον γιατρό τους, ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν να λάβουν κατάλληλα συμπληρώματα αυτής.

Γενικά, η βιταμίνη D μπορεί να βρεθεί σε ενισχυμένα τρόφιμα (π.χ. δημητριακά), λιπαρά ψάρια και αυγά, ενώ σίγουρα η ενθάρρυνση των παιδιών για παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους είναι ιδιαίτερα βοηθητική.

X