0
0.00
0
Θερμοθεραπεία και Κρυοθεραπεία

H Θερμοθεραπεία και η Κρυοθεραπεία χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία μυϊκού πόνου και αθλητικών κακώσεων.

Οι μέθοδοι θερμοθεραπείας και κρυοθεραπείας έχουν αναπτυχθεί με τα χρόνια, με αποτέλεσμα προηγμένες θεραπευτικές επιλογές για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων.

Θερμοθεραπεία

Η θερμοθεραπεία είναι η εφαρμογή οποιασδήποτε ουσίας στο σώμα που αυξάνει τη θερμοκρασία των ιστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ροής του αίματος, του μεταβολισμού των ιστών και της επεκτασιμότητας του συνδετικού ιστού. Η αυξημένη ροή αίματος διευκολύνει την επούλωση των ιστών παρέχοντας πρωτεΐνη, θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στο σημείο του τραυματισμού.

Αυτή η αύξηση του μεταβολισμού βοηθά στη διαδικασία επούλωσης αυξάνοντας τόσο τις καταβολικές όσο και τις αναβολικές αντιδράσεις που απαιτούνται για την υποβάθμιση και την απομάκρυνση των μεταβολικών παραπροϊόντων της βλάβης των ιστών.

Η θέρμανση του δέρματος έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί τον θάλαμο και τον εγκεφαλικό φλοιό και κάποια από την ανακούφιση από τον πόνο που παρέχεται από την τοπική θερμοθεραπεία μπορεί να μεσολαβεί απευθείας από τον εγκέφαλο.

Κρυοθεραπεία

Η ψυχρή αναλγησία ή κρυοθεραπεία είναι η τοπική ή γενική χρήση χαμηλών θερμοκρασιών στην ιατρική θεραπεία ή η αφαίρεση θερμότητας από ένα μέρος του σώματος για την ανακούφιση του πόνου. Το κρύο προκαλεί αγγειοσυστολή, η οποία οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος στους ιστούς και μειώνει τον μεταβολισμό των ιστών, τη χρήση οξυγόνου, τη φλεγμονή και τον μυϊκό σπασμό. Οι συνήθεις μέθοδοι περιλαμβάνουν τοπικά τζελ ψύξης και ψεκασμούς κατάψυξης. Άλλες μορφές κρυοθεραπείας περιλαμβάνουν παγοκύστες, μασάζ με πάγο και κρύες υδρομασάζ.

Η κρυοθεραπεία προκαλεί αποτελέσματα τοπικά στο σημείο εφαρμογής και στο νωτιαίο μυελό. Η τοπική θεραπεία με κρύο μειώνει τη θερμοκρασία του δέρματος και των υποκείμενων ιστών σε βάθος περίπου 2-4 cm, μειώνοντας το κατώφλι ενεργοποίησης των υποδοχέων πόνου και την ταχύτητα αγωγής των νευρικών σημάτων του πόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τοπικό αναισθητικό αποτέλεσμα και μείωση του πόνου.

X